Zalm
Kabeljauw
Pladijs
Dutch Yellow Tail (groene keuze)
Roodbaars
Griet
Tarbot
Roggevleugel
Noordzee tong
Forel
Rivier paling
Makreel
Zeeduivel
Dorade Royal (duurzaam gekweekt)
Leng
Corvina
Tongschar
Zeebaars (duurzaam gekweekt)
Sliptong
Rode Poon
Tonijn
Heilbot
Zwaardvis
Zeewolf
Skrei
Heek
Pijlinktvis
…..
VIS VAN HET SEIZOEN:
RODE POON – SINT-JAKOBSNOTEN – ZEEDUIVEL
Winterse dagen, buiten is het guur en koud. Gelukkig staan onze Belgische vissers er elke dag om ons te verwennen met verse, heerlijke vis van bij ons. Wij selecteerden enkele feestelijke gerechten met deze seizoenstoppers.
Rode poon heeft van nature vast visvlees van structuur, een diepe smaak en blijft mooi sappig. In vissoepen en stoofpotjes is rode poon een echte smaakmaker. Ook in de pan gebakken of gemarineerd overtuigt rode poon altijd. Verder is de vis heerlijk op de barbecue: op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot.
De beste Sint-jakobsnoten komen uit de koudere noordelijke wateren, het vlees is dan wat vetter. Met de aanvoer in onze vishavens zit je dus echt wel goed. Er worden ook veel zogenaamde sint-jakobsnoten aangeboden uit andere werelddelen, maar meestal gaat het dan om aanverwante soorten: ‘petonkels’. Die missen echter de finesse van onze eigen sint-jakobsnoten. Het zachte, witte, naar jodium geurende vlees is fantastisch op de grill, om te pocheren of bakken. Ook rauw in een carpaccio smaken sint-jakobsnoten heerlijk.
Zeeduivels hebben een grote, lelijke kop die meestal aan boord al wordt verwijderd. Enkel de staart en de filets komen in de handel. De staart heeft geen graten, enkel een centraal been. Het visvlees is zeer stevig van structuur. De staarten moeten goed ontvliesd worden, anders krimpt het visvlees samen bij verhitting. In Frankrijk zijn ook de wangen en de lever – ingemaakt in blik of bokaal als foie de lotte – geliefd.
RECEPTEN:
Rode poon met risotto en groene kruiden
Tartaar van rode poon met doperwt
Ceviche van rode poon met duindoornbes
Carpaccio van sint-jakobsnoten
Gestoomde sint-jakobsnoot met kurkuma en citroengras
Sint-jakobsnoot in de schelp met gerooktetijmboter
Sint-jakobsnoten met broccolimousse
Zeeduivel met groene asperge en wortelcrème
Zeeduivelcarpaccio met tomaat en kaviaar
Zeeduivel met prei
Vis op de BBQ? Altijd een goed idee! Verbaas je tafelgenoten met deze originele BBQ-recepten en gebruik deze tips en trucs voor de allerlekkerste visBBQ.
Hier vind je dan weer tips om verse vis te bewaren.
Gerookte zalm
Gerookte paling
Gerookte makreel
Bakharing
Gerookte sprotfilet
Gravad lax
Gerookte heilbot
Gerookte forelfilet
…..