Aanbod verse vis

Er ligt steeds een ruim aanbod verse vis in de winkel, dit volgens aanvoer en seizoen. Daarnaast kan u ons altijd contacteren voor een bestelling. Wij hebben dagelijkse toevoer van onze producten. 

Aanbod verse vis

Er ligt steeds een ruim aanbod verse vis in de winkel, dit volgens aanvoer en seizoen. Daarnaast kan u ons altijd contacteren voor een bestelling. Wij hebben dagelijkse toevoer van onze producten.

Inspiratie nodig voor een recept? Neem zeker een kijkje op deze pagina

Zalm
Kabeljauw
Pladijs
Yellow fin Kingfish

Roodbaars
Griet
Tarbot
Roggevleugel
Noordzee tong

Forel
Rivier paling
Makreel
Zeeduivel
Dorade Royal
Leng
Corvina
Tongschar
Zeebaars

Sliptong
Rode Poon
Tonijn 
Heilbot
Zwaardvis
Zeewolf
Skrei

Heek
Pijlinktvis
…..   

 

Verse Vis

Vis van het jaar – Pladijs

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de Vlaamse visserijsector voor de 32ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengen wij elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreren we dat vis eten veel variatie toelaat.
Pladijs is de meest aangevoerde vissoort in de Vlaamse vissershavens maar wordt slechts door 8% van de Belgische gezinnen aangekocht om thuis te eten. Er is dus beslist nog potentieel voor deze lekkere vis van bij ons. Vandaar dat VLAM en de Vlaamse visserijsector, net als in 2013, pladijs opnieuw verkiezen als Vis van het Jaar.

Biologie en verspreiding van pladijs

Pladijs of Europese schol heeft als wetenschappelijke benaming Pleuronectes platessa. Hij komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse Zee.

De oranjerode vlekken op de donker gekleurde bovenkant zorgen er voor dat schol gemakkelijk te onderscheiden is van andere platvissen. De huid van schol is glad en de zijlijn boven de borstvin is vrijwel recht. Volwassen exemplaren meten ongeveer 30 cm.

De voortplanting vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van het bestand waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. De vis bevat dan weinig visvlees en wordt dan beter niet geserveerd.

Visserij op pladijs

Pladijs wordt vaak samen met tong bevist, waarbij tong de doelsoort is en pladijs de bijvangst. In bepaalde zones wordt wel gericht op pladijs gevist, bv. in de oostelijke Noordzee.

De aanvoer in Belgische havens klokte in 2019 af op 3.636 ton, terwijl in 2018 zo’n 4.548 ton werd aangevoerd. In 2017 lag de aanvoer nog een stuk hoger, namelijk op 5.418 ton. Wanneer we kijken naar de eerste zes maanden van dit jaar, komen we slechts op een aanvoer van 784 ton. Belangrijke constatatie hierbij is dat een groot deel van de vangst deel uitmaakt van de campagne in de oostelijke Noordzee, die pas na de zomer op gang komt.

Er geldt een vangstbeperking of quotum voor pladijs. Rekening houdend met het feit dat de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en dat het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van Europese schol door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) bijgevolg schol/pladijs als Vis van het jaar 2020.

Pladijs, een lekkernij

Pladijs geniet niet de reputatie van tong in de keuken maar is beslist het proberen waard. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De smaak van pladijs is ronduit uitstekend en het visvlees is fijn, stevig en mals. Bovendien is pladijs vaak interessant geprijsd.

Recepten:
“Pladijs – jus met garnalen en zeekraal”
“Pladijs met schelpensausje en puree”
“Pladijs met gegrilde bintjes, broccoli, bloemkool en komkommersalade”
“Pladijs met gegrilde groenten”

Aanbod gerookte vis

Volgens aanvoer en seizoen.

Aanbod gerookte vis

Volgens aanvoer en seizoen.

Gerookte zalm
Gerookte paling
Gerookte makreel

Gerookte sprotfilet
Gravad lax
Gerookte heilbot
…..  

Royal Belgian Caviar

Royal Belgian Caviar – Imperial Heritage

Wij zijn verdeler van Royal Belgian Caviar, 100% Belgische en natuurlijke kaviaar & Imperial Heritage, een verhaal van passie en traditie. 
Vraag vrijblijvend naar het aanbod. 

Royal Belgian Caviar

Wij zijn verdeler van Royal Belgian Caviar, 100% Belgische en natuurlijke kaviaar & Imperial Heritage, een verhaal van passie en traditie. 
Vraag vrijblijvend naar het aanbod. 

Openingsuren 

                   SHOP                      RESTO
Di-Vrij:    9u30 – 18u30     11u30 – 19u00
Za:            9u30 – 17u00     12u00 – 14u00
Zo & Ma: Gesloten                Gesloten 

Openingsuren 

                   SHOP                      RESTO
Di-Vrij:    9u30 – 18u30    11u30 – 19u00
Za:            9u30 – 17u00     12u00 – 14u00
Zo & Ma: Gesloten                  Gesloten